View Single Post
Old 08-06-2009, 10:59 PM   #7
CUDA7185
Senior Member
 
CUDA7185's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: CT
Posts: 94
Send a message via AIM to CUDA7185
Default

Quote:
Originally Posted by KevinM View Post
I would recommend trying full manual shooting. Take a couple test shots before the train comes and use the histogram to bracket in on the exact exposure. Postprocessing is sooooo much easier and quicker when the exposure is spot on. I've just discovered over time that any of the automatic modes leave open the possibility that the camera will misjudge the scene and blow it.....but if you're shooting raw, you do have a bit of a lifeboat.
I think that is good advice. I used to shoot on Aperture or Shutter Priority all the time, but had similar experiences. You might as well go all the way and select both the shutter and aperture in manual. It's a few extra clicks worth of work, but it insures that you get complete control over the image.

Unfortunately I don't believe the histogram can help with the noise issue. It's more for insuring a correct exposure. Simply put the histogram should look balanced toward the middle. Peaks to far to either end and there may be too many light or dark areas (over or underexposed) in your image. Peaks with missing tops can mean there was data lost or not recorded on the image because of the limitations set by the exposure, ect.

It takes a little practice to understand histograms but it's well worth the time.

Edit: Here is a real basic example of what good and bad histograms look like:

http://www.cleanimages.com/articles/...icTutorial.jpg
__________________
Matt

My Photos on Railpictures.Net
My Railroad & HO Scale Model Photos at Fotopic.Net

Last edited by CUDA7185; 08-06-2009 at 11:16 PM. Reason: Adding Link
CUDA7185 is offline   Reply With Quote