RailPictures.Net Forums

RailPictures.Net Forums (http://www.railpictures.net/forums/index.php)
-   U.S. Class 1 Railroad Discussion (http://www.railpictures.net/forums/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Lake Champlain Frequencies? (http://www.railpictures.net/forums/showthread.php?t=7647)

River Rails Photography 06-23-2008 12:15 AM

Lake Champlain Frequencies?
 
Hi all...........



I will be heading up to Lake Champlain in NY on Saturday, and I had a few questions regarding the area..... I go up here every summer at least twice as my grandparents own two houses right next to each other.... RIGHT ON THE CP MAIN! This place is in Keesville, by Plattsburgh. I had a few questions, as this summer, I am equipped with a scanner. I wanted to know...


1.)What is the name of this railroad line?

2.) What radio frequencies are used in this area? I have already asked Mr. Knapp, but am not too sure if I will get a response soon enough, though...


Help is DIRELY needed! Thanks!

millerm 06-24-2008 06:23 PM

I can't help you with the name of the road or an exact frequency but I can tell you how I find out what frequency if I don't know.

It's somewhat trial-and-error but has worked well. First, set you scanner to search all of the AAR channels (if you don't know them it's easy to find on Google) and just listen to them for a bit. You may even find a listing sorted by railroad if you're lucky.

>If it's not near a yard -- just a main line passing through:
Adjust your squelch so you have the shortest range possible and just wait. You'll very quickly notice a trend that every time a train goes by there's traffic on one or two channels and it's always the same channel(s). That's it.

>If it's near a yard or other busy area:
Again, adjust your squelch so you have the shortest range possible. If you still pick up lots of stuff on all the channels you may want to pick up a shorter "Race-Scanner" type antenna that's designed for shorter range. If you're lucky there will be a signal or road name that they read off as they pass it (something like "Clear Broadway Signal" or "Approaching Hamiltonís Crossing"). Maybe a station along that route that you can listen for them stopping at too.

Once you know the channel(s) just readjust the squelch so you have maximum coverage and enjoy. I also got a ham-radio type antenna so I can put the antenna on top of my car when I'm out railfanning, it's not necessary but can help you pull in the traffic farther away.

Good luck!

River Rails Photography 06-24-2008 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by millerm
I can't help you with the name of the road or an exact frequency but I can tell you how I find out what frequency if I don't know.

It's somewhat trial-and-error but has worked well. First, set you scanner to search all of the AAR channels (if you don't know them it's easy to find on Google) and just listen to them for a bit. You may even find a listing sorted by railroad if you're lucky.

>If it's not near a yard -- just a main line passing through:
Adjust your squelch so you have the shortest range possible and just wait. You'll very quickly notice a trend that every time a train goes by there's traffic on one or two channels and it's always the same channel(s). That's it.

>If it's near a yard or other busy area:
Again, adjust your squelch so you have the shortest range possible. If you still pick up lots of stuff on all the channels you may want to pick up a shorter "Race-Scanner" type antenna that's designed for shorter range. If you're lucky there will be a signal or road name that they read off as they pass it (something like "Clear Broadway Signal" or "Approaching Hamiltonís Crossing"). Maybe a station along that route that you can listen for them stopping at too.

Once you know the channel(s) just readjust the squelch so you have maximum coverage and enjoy. I also got a ham-radio type antenna so I can put the antenna on top of my car when I'm out railfanning, it's not necessary but can help you pull in the traffic farther away.

Good luck!


Mainline pass through. Problem is, my scanner only has 30 channels. Also, this place is in (literally) the middle of nowhere. Thanks, I already have gotten the frequencies, however. Thanks though! I will certainly try that in other areas where I am unsure of the frequencies.

River Rails Photography 06-24-2008 11:37 PM

FRED frequencies might be needed. This way I can ruin my shots with them :twisted: :lol: :rolleyes:

millerm 06-25-2008 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by River Rails Photography
Problem is, my scanner only has 30 channels

Does it have a search/scan mode? Maybe you could tell it to scan from 160.000 -162.000. Alternatively, if you wanted a new scanner RadioShack sells the Pro97 (what I use) for about $150 on sale quite often. It has 1000 channels plus several search modes.

Don't know how accurate it is but I just found this on Google -- it sorts the channels by railroad.
http://www.whrc-wi.org/railfreqs.htm


All times are GMT. The time now is 06:36 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.